Slovensko čaká sneženie, na severe krajiny to môže byť až 15 cm

27.10.2012 Bratislava

Bratislava 27. októbra (TASR) - Počas dnešnej noci môže na severe Slovenska napadnúť až 15 cm snehu. Kvôli sneženiu, intenzívnym zrážkam i vetru vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na dnes a nedeľu (28.10.) výstrahy 1. a 2. stupňa.

Výstraha 2. stupňa kvôli intenzívnym zrážkam platí do nedele (28.10.) do 12.35 h pre Trenčiansky, Žilinský a Banskobystrický kraj. V týchto krajoch sa miestami vyskytne intenzívny dážď s úhrnom zrážok 30 - 60 mm. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity i zvýšenú hrozbu škôd.

Počas dnešného večera a noci sa dážď bude meniť na sneženie, ktoré sa s výnimkou južného Slovenska vyskytne na celom území krajiny. Najintenzívnejšie bude snežiť v severných okresoch Slovenska, kde môže spadnúť až 15 cm snehu. Na ostatnom území Slovenska má podľa SHMÚ nasnežiť od 1 do 6 cm snehu. SHMÚ v tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa.

Uvedená výška nového snehu je v danom ročnom období bežná, predstavuje však potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä v oblasti dopravy a pohybu osôb. Výstraha platí oddnes, od 21.00 h do nedele (28.10.) do 08.35 h.

Meteorológovia vydávajú aj výstrahu kvôli nárazovému vetru, ktorý môže dosahovať rýchlosť 17-25m/s. Výstraha platí pre oblasti západného a juhovýchodného Slovenska do nedeľňajšieho (28.10.) podvečera.
 

Vyberte región